13 Απριλίου 2014

Ο Τάκης Λουκόπουλος μιλά στο LepantoMag.gr


loukopoulosΣυνεχίζοντας τον κύκλο των συνεντεύξεων με υποψηφίους των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, το LepantoMag.gr φιλοξενεί την πρώτη συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Ναυπακτίας, Τάκη Λουκόπουλου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» ανοίγει τα χαρτιά του και απαντά στις ερωτήσεις μας.


Πώς αξιολογείτε το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, κ.Λουκόπουλε και ποιο είναι το ζήτημα εκείνο που θεωρείτε ως μείζον για το Δήμο, το οποίο πιστεύετε ότι θα είχατε χειριστεί εσείς διαφορετικά από την νυν ηγεσία;
Ως εκπαιδευτικός δεν έχω μηδενίσει ποτέ γραπτό μαθητή μου. Επιδίωκα πάντα να αναγνωρίζω την προσπάθεια που έκανε καθένας και να δικαιώνω και τον ελάχιστο κόπο του. Έτσι και σήμερα δεν θέλω να μηδενίσουμε καμιά από τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Το καλό όμως έχει πολλές διαβαθμίσεις. Υπάρχει το καλώς, το λίαν καλώς και το άριστα. Και σήμερα, που βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, είναι επιτακτικό να απαιτούμε από τους εαυτούς μας το αριστείο. Η σημερινή Δημοτική αρχή, παρά τις καλές προσπάθειες σε επιμέρους ζητήματα, αποδείχθηκε δυστυχώς κατώτερη των περιστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, την χαρακτηρίζει ο υπερσυγκεντρωτισμός και γι’ αυτό είναι αναποτελεσματική όχι μόνο σε σημαντικά αλλά και σε δευτερεύοντα ζητήματα. Χώρισε τους αιρετούς (δημοτικούς συμβούλους και προέδρους τοπικών κοινοτήτων) σε «δικούς μας» και «αντίθετους» και, επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία, παρουσιάζει συχνά μια εχθρική συμπεριφορά απέναντί της. Έφτασε να κατηγορήσει ακόμη και μικρούς μαθητές της πόλης μας ως υποκινούμενους, γιατί διεκδικούσαν κάτι αυτονόητο: να πηγαίνουν στο σχολείο τους  πρωί και όχι σε διπλοβάρδιες.
Και γιατί θέτω αυτό ως πρώτο ζήτημα; Επειδή η νοοτροπία που διέπει τη διοίκηση του Δήμου είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την οικονομική συγκυρία. Είναι επίσης κάτι που μπορεί να αλλάξει από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής αρχής με όφελος για όλους. Η διάκριση ανάμεσα σε «δικούς μας» και «αντίθετους» είναι απαράδεκτη. Για μένα η μαγική λέξη είναι η λέξη σύνθεση και περίτρανη απόδειξη γι’ αυτό είναι η συγκρότηση της παράταξής μας. Καταργήσαμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ανθρώπους που περπατούν στους ίδιους δρόμους, έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματίζονται για τα ίδια πράγματα. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε συλλογικά. Για τον εαυτό  μου θα κρατήσω αποκλειστικά έναν ρόλο: τον τελικό έλεγχο όσων αποφασίζουμε και υλοποιούμε. Την υπογραφή μου ξέρω να την τιμώ. Το έχω αποδείξει με την πορεία μου σε τούτο τον τόπο, και δεν υπάρχει περίπτωση να την θέσω, μετά από τόσα χρόνια, σε αμφισβήτηση.
loukopoulos1512Δεν είναι και λίγοι πλέον οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε πανελλαδικό επίπεδο που αποφεύγουν να λάβουν χρίσματα και κομματικές στηρίξεις. Εσείς από την πλευρά σας ισχυρίζεστε ότι η παράταξή σας είναι ανεξάρτητη, ωστόσο αρκετά δημοσιεύματα σάς θέλουν να στηρίζεστε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σχήμα λόγου τελικά τα περί ανεξάρτητης καθόδου σας ή έχει περιεχόμενο η συγκεκριμένη θέση σας;
Η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι κατηγορηματική σε αυτό το ζήτημα. Είμαστε ανεξάρτητοι και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Ο επικεφαλής της δεν ορίστηκε μόνος του ούτε με κομματική απόφαση. Στην ιδρυτική μας συνάντηση, αποφασίσαμε όλοι μαζί για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του συνδυασμού και για την διακήρυξη αρχών της παράταξής μας. Πριν από λίγα χρόνια, πολλοί από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, περίμεναν υπομονετικά να έρθει από την Αθήνα η απόφαση για το χρίσμα του υποψηφίου ή για κομματική στήριξη. Αντίθετα, η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι αυτόνομο κέντρο λήψης αποφάσεων για τις τοπικές μας υποθέσεις. Αποφασίζουμε συλλογικά και φανερά για όλατα θέματα.
Η Ναύπακτος είναι πολύ μικρός τόπος, κ. Παπαδούλα, και «όλοι μας γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά». Γνωρίζουμε επομένως καλά την πολιτική και κοινωνική πορεία του καθενός. Τα πρόσωπα που συγκροτούμε την Ενωτική Πρωτοβουλία είχαμε διαφορετικές διαδρομές στο παρελθόν, αλλά συγκλίναμε στη δημιουργία μιας δημοτικής παράταξης που θέλει να υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση υπερβαίνοντας τις διαφορές του παρελθόντος. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στα τοπικά μας πράγματα. Εμείς τα καταφέραμε.
Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην δημοτική Ενότητα Πυλήνης, η Ενωτική Πρωτοβουλία θα έχει τρεις υποψήφιους συμβούλους. Στις εκλογές του 2010, όλοι τους ήταν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ο ένας από αυτούς ήταν ο πρώτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του κ. Παπαθανάση, ο δεύτερος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του κ. Κονίδα και ο τρίτος ήταν ο δεύτερος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του κ. Μπουλέ. Αν σκεφθεί κανείς ότι εγώ προέρχομαι από την τέταρτη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, αντιλαμβάνεται ότι τώρα έχει μπροστά του μια σύνθεση όλων των τάσεων και ιδεολογιών της τοπικής κοινωνίας. Ανάλογη συμμετοχή από διαφορετικές παρατάξεις, κοινωνικές ομάδες και ηλικίες θα υπάρχει σε ολόκληρο το ψηφοδέλτιό μας. Θεωρώ μάλιστα ότι πετύχαμε αυτή την συμμετοχή, γιατί στην Ενωτική Πρωτοβουλία πολλοί βλέπουν την ελπίδα να αλλάξει η ροή των τοπικών μας πραγμάτων. Στην Ναυπακτία, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι και το περιεχόμενο που δίνουμε στην ανεξάρτητη κάθοδό μας.
Από την άλλη μεριά, τα κόμματα έχουν ένα πολύ διαφορετικό ρόλο να παίξουν και ο ρόλος τους δεν πρέπει να εξαντλείται σε υποδείξεις για τις εκλογικές προτιμήσεις των μελών τους. Δηλώσαμε από την αρχή ότι σεβόμαστε τον ρόλο τους στην κοινωνία. Για μένα τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ζύγισαν την παρουσία των δημοτικών παρατάξεων και έβαλαν τον καλύτερο βαθμό στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Προσέξτε κάτι πολύ βασικό στην όλη διαδικασία. Δεν ζητήσαμε την στήριξη κανενός. Η απόφασή τους όμως να συμμετέχουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία, μας τιμά. Τους καλοδεχτήκαμε, όπως καλοδεχτήκαμε και μέλη και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για να αλλάξει ρότα ο δήμος Ναυπακτίας. Εξάλλου, ο ίδιος ο συντονιστής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάρει σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. Σας μεταφέρω τα λόγια του: «Για να τελειώνουμε λοιπόν. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν την μάχη για την νίκη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, γιατί έτσι θεωρούμε ότι βοηθάμε τον τόπο μας. Μαζί μας θα είναι και μέλη, φίλοι και ψηφοφόροι και άλλων κομμάτων. Αυτό το γεγονός  καθώς και ο ομαδικός τρόπος λειτουργίας της Πρωτοβουλίας την καθιστά ανεξάρτητη και ενωτική παράταξη, ελκυστική για όλους τους Ναυπάκτιους.»
Επιπλέον οφείλω να σας πω ότι ως Ενωτική Πρωτοβουλία, θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή μας και θα τους κοινοποιήσουμε ότι το χρώμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουν για την παράταξη, στον εκλογικό χάρτη των αποτελεσμάτων, είναι το λευκό του ανεξάρτητου. Από την πρώτη ομιλία μου, στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα έχω δηλώσει καθαρά ότι αν νικήσει η Ενωτική Πρωτοβουλία, το βράδυ των εκλογών θα πανηγυρίζουν μαζί μας, όλοι οι Ναυπάκτιοι. Νομίζω λοιπόν, ότι δεν χρειάζεται να το «κουράζουμε» κι άλλο. Προχωράμε ανεξάρτητα, ενωτικά, με πρόγραμμα και αρχές για να αλλάξουμε τον τόπο μας.
κ. Λουκόπουλε, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δε διαθέτετε την εμπειρία που απαιτεί η θέση του Δημάρχου, λόγω της μικρής ενεργούς παρουσίας σας στα δημοτικά πράγματα. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;
Είμαι ήδη δημοτικός σύμβουλος και στη διάρκεια αυτής της θητείας μου νομίζω ότι έδωσα το προσωπικό μου στίγμα με τις θέσεις που πήρα σε διάφορα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Να σας θυμίσω ότι στο παρελθόν έχουν εκλεγεί δήμαρχοι στην πόλη μας των οποίων η προηγούμενη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν μεγαλύτερη. Ο τωρινός επίσης δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Μπουλές, πριν εκλεγεί για πρώτη φορά δήμαρχος Πυλήνης, είχε διατελέσει μία μόνο τετραετία δημοτικός σύμβουλος. Αυτά  που έχουν ιδιαίτερη σημασία, κατά την γνώμη μου, είναι η προσωπική συγκρότηση του δημάρχου, η ομάδα των συνεργατών του και η προγραμματική συμφωνία της δημοτικής ομάδας.
Πίσω από τον ισχυρισμό της μικρής ενεργούς παρουσίας μου στα δημοτικά πράγματα υποκρύπτεται μάλλον ο υπαινιγμός ότι δεν είχα ενταχθεί ποτέ σε κάποιο κόμμα. Αυτό είναι αλήθεια. Πράγματι, δεν υπήρξα φανερός υποστηριχτής κανενός κόμματος, παρ’ ότι θεωρώ σημαντική τη λειτουργία τους για το πολίτευμά μας.  Έχω τις δικές μου πολιτικές απόψεις, αυτό όμως δεν συνεπάγεται και συγκεκριμένη κομματική διαδρομή. Από την άλλη, προτίμησα να έχω μια παρουσία στην πόλη μας επαγγελματική και κοινωνική και προσπάθησα αυτή να είναι αξιοπρεπής και διαφανής. Ξέρετε, είμαι ευχαριστημένος που η πλειοψηφία των συνδημοτών μας με ξέρει και απευθύνεται σε μένα με το μικρό μου όνομα. Γι’ αυτούς δεν είμαι ένα κομματικό στέλεχος αλλά ο Τάκης που τον γνωρίζουν πολλά χρόνια και αυτό δεν θέλω να αλλάξει. Αν εκλεγώ δήμαρχος, θα ήθελα στην διάρκεια της θητείας μου αλλά και στο τέλος της να είμαι πάλι ο Τάκης που ήξεραν.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς σήμερα ότι αυτό που χρειάζεται ο Δήμος είναι ένας δήμαρχος με κομματικά γυαλιά και θητεία; Σέβομαι τους πάντες, αλλά σήμερα απαιτείται να αναδειχθούν στην πολιτική και άνθρωποι με νοοτροπίες διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην Ενωτική Πρωτοβουλία εντάχθηκαν συμπολίτες μας που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Συγκροτήσαμε μια πολυσυλλεκτική ομάδα που θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο δήμος αλλά και τα συνήθη πολιτικά στερεότυπα.
Θέλω ακόμη να παρατηρήσω ότι βασικά προτερήματα ενός δημάρχου είναι η ικανότητά του στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η καλή επικοινωνία με την ομάδα των συνεργατών του καθώς και η συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων και την υλοποίησή τους.  Η συνεργασία με ομάδες εργαζομένων, η υλοποίηση στόχων που έχουν τεθεί, η καθοδήγηση των εργαζομένων, ώστε όλοι να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ήταν η καθημερινότητά μου για πάνω από σαράντα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας θεωρώ ότι απέκτησα μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Στόχος μου είναι να αξιοποιήσω τον κάθε εργαζόμενο του Δήμου στην κατάλληλη θέση για να έχει την καλύτερη απόδοση  και αυτό πιστεύω ότι είμαι ικανός να το κάνω πολύ καλά. Σαράντα χρόνια διηύθυνα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πόλης μας με επιτυχία.
Λουκόπουλος 4Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας κ.Λουκόπουλε και τους ανθρώπους που στελεχώνουν την παράταξή σας; Ο στόχος που αρχικά είχατε θέσει περί συνεργασίας με νέους και άφθαρτους πολιτικά ανθρώπους πιστεύετε ότι  έχει επιτευχθεί από την πλευρά σας και σε ποιο βαθμό;
Είναι ευνόητο ότι η παράταξη πρέπει καταρχάς να περιλαμβάνει πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία από τη διοίκηση του Δήμου, λόγω προηγούμενης υπηρεσίας τους σε θέσεις ευθύνης ή άλλης σχέσης τους με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει όμως να συμπεριλάβει και συμπολίτες μας που εκδηλώνουν για πρώτη φορά την επιθυμία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο. Έτσι συμβάλλουμε στην ανανέωση των προσώπων και των ιδεών που είναι απαραίτητη στον Δήμο μας. Θέλουμε επίσης να συμμετέχουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία πρόσωπα από όλες τις ηλικίες, όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Θα μου επιτρέψετε να εστιάσω στους νέους ανθρώπους, τον τρόπο σκέψης των οποίων καθώς και τις ανησυχίες τους, λόγω επαγγέλματος, θεωρώ ότι έχω την δυνατότητα να προσεγγίσω. Προπάντων όμως επιθυμούμε τη συμμετοχή των γυναικών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν πολλά και να κερδίσουν επάξια τη θέση που τους αξίζει στην τοπική κοινωνία. .
Όσο αφορά το στόχο που είχα θέσει για συνεργασία με νέα και άφθαρτα πρόσωπα, μολονότι οι διεργασίες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της παράταξης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, θεωρώ ότι αυτός σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί. Η ανακοίνωση του θα σας πείσει όλους.
Η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί από τους πολίτες, θα έρθει αντιμέτωπη με σωρεία σοβαρότατων ζητημάτων. Στην περίπτωση που η δική σας παράταξη επιλεγεί να διαχειριστεί την τύχη του τόπου, ποια θα είναι η θέση που θα τηρήσετε απέναντι σε ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας ή της αποκομιδής των απορριμμάτων;
Οφείλουμε να πάρουμε θέση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα όχι μόνο αν εκλεγούμε αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση και η θέση μας είναι απόλυτη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Δήμου, γιατί αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πολιτών. Η θέση μας αυτή διατυπώνεται με σαφήνεια στην ιδρυτική μας Διακήρυξη: «… θεωρούμε ότι η εκχώρηση υπηρεσιών που παρέχει τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι επιζήμια για τους πολίτες. Αντίθετα, έχουμε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα ωφελούνταν αν διευρύνονταν οι αρμοδιότητές της με τη μεταβίβαση και των απαιτούμενων πόρων από την κεντρική διοίκηση.»  Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι Δήμοι διαχειρίζονται μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. από αυτό που δίνεται στους δήμους της χώρας μας. Οι δήμοι και οι περιφέρειες στην Ελλάδα μοιάζουν με φτωχοί συγγενείς της κεντρικής εξουσίας και αυτό θέλουμε να αλλάξει.
Από την άλλη μεριά, μια δημοτική αρχή οφείλει να παρέχει στους δημότες της, τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Αν η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ή η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν λειτουργεί καλά, οι δημότες δεν θα μένουν ικανοποιημένοι, και θα αμφισβητήσουν την ικανότητα του Δήμου να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Αν θέλουμε δηλαδή Δήμους με διευρυμένες αρμοδιότητες, αυτοί πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες που θα ικανοποιούν απόλυτα τον πολίτη. Και τούτο δεν εξαρτάται μόνο από τα χρήματα που έχει στα ταμεία του ένας Δήμος, αλλά πολύ περισσότερο από την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του και την πολιτική που θα επιλέξει να εφαρμόσει. 
Ενωτική ΠρωτοβουλίαΠιστεύετε ότι τόσο ο Δήμος όσο και η κοινωνία της Ναυπάκτου έχει στηρίξει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του ΤΕΙ ή αντιμετωπίζουμε τους ακαδημαϊκούς πολίτες του Ιδρύματος ως αποκλειστικά πηγή εσόδων; Πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με το ΤΕΙ;
Η συνεργασία του δήμου με το ΤΕΙ, μέχρι τώρα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Να θυμίσω ότι το ζητούμενο της μόνιμης στέγασης του ΤΕΙ «σέρνεται» σε ατέρμονες συζητήσεις από την στιγμή της ίδρυσής του και πως η μόνιμη επιστημονική συνεργασία του δήμου, με το μοναδικό Πανεπιστημιακό ίδρυμα στο δήμο μας, καρκινοβατεί. Και για το πρώτο θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει ευθύνες και το κεντρικό κράτος πέρα από την δική μας ολιγωρία. Το δεύτερο όμως είναι αποτέλεσμα των δικών μας πολιτικών επιλογών. Αν θέλαμε θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει σε πολύ σοβαρές συνεργασίες με το ΤΕΙ που θα ωφελούσαν και τους δύο φορείς. Μην ξεχνάμε ότι το επιστημονικό αντικείμενο του ΤΕΙ της Ναυπάκτου είναι στην αιχμή των τεχνολογικών εφαρμογών και θα μπορούσε να είναι πολύτιμος συνεργάτης του δήμου. Η ηλεκτρονική δημοκρατία, τα ασύρματα δίκτυα, η αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου Ναυπακτίας, η συνεργασία στην διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να είναι το αντικείμενο της συνεργασίας μας. Η πορεία που έχει καταγράψει το τμήμα έως σήμερα και η δουλειά του επιστημονικού προσωπικού του, θα έπρεπε να αποτελούν για τον Δήμο ένα πρώτης τάξεως κίνητρο συνεργασίας. Δυστυχώς ο δήμος μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να δει το ΤΕΙ ως επιστημονικό συνεργάτη του. Ακόμη και για το site του δήμου, αλλού απευθυνθήκαμε.
Ο δήμος και η τοπική κοινωνία είχε μόνο μια στιγμή καλής συνεργασίας με το ΤΕΙ, όταν φθάσαμε στο ως «εδώ και μην παρέκει» με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Στο μέλλον ο δήμος οφείλει να στηρίξει τον σχεδιασμό του ΤΕΙ, να επιδιώξει ακόμη και την διεύρυνσή του, την επίλυση του προβλήματος της μόνιμης στέγασης, ώστε να δημιουργηθεί το καταλληλότερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για τους φοιτητές μας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους φοιτητές μόνο ως ενοικιαστές ή πιθανούς πελάτες στα μαγαζιά μας. Κι αυτό αναγκαίο και χρήσιμο είναι, αλλά είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του οφέλους που μπορούμε να έχουμε από την παρουσία του ΤΕΙ στην περιοχή μας.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο, στην περίπτωση που εκλεγείτε, ότι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έρχονται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων τα ίδια άλυτα προβλήματα; Για παράδειγμα, κάθε Μάιο τίθεται το θέμα των πεζοδρομήσεων των παραλιών και κάθε Οκτώβριο το ζήτημα της εμποροπανήγυρις. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έως τώρα δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις ώστε να μη χρονίζουν ζητήματα τέτοιου είδους;
Ο σχεδιασμός και μάλιστα άμεσος αλλά και μακροπρόθεσμος ήταν αυτό που έλειψε σε αυτές αλλά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις στον δήμο Ναυπακτίας. Η σχολική στέγη, οι καθαρές θάλασσες, το κυκλοφοριακό, ακόμη και το ΞΕΝΙΑ συζητιούνται ξανά και ξανά και λύσεις δεν βλέπουμε. Να σας πω και κάτι προσωπικό. Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής και δεν με ενδιαφέρει να διαιωνίσω την παρουσία μου στα κοινά του τόπου. Η μόνη μου φιλοδοξία, αν οι συνδημότες μου με εκλέξουν δήμαρχο, είναι να μην κλειστώ στο δημαρχείο αλλά να έχω μια ουσιαστική επαφή με την κοινωνία. Με αυτή την λογική θα προσεγγίσω όλα αυτά τα θέματα. Μαζί με την ομάδα των στελεχών που φτιάξαμε την Ενωτική Πρωτοβουλία, θα κουβεντιάσουμε με τους ενδιαφερόμενους. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά χρήματα αλλά λύσεις απλές και εφικτές μπορούν να βρεθούν. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε την κοινωνία με καμία απόφασή μας. Θέλω η θητεία μου στον δήμο Ναυπακτίας να μην χαρακτηριστεί από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Με μια τέτοια λογική αν προσεγγίσεις τα θέματα που αναφέρατε, μπορείς να καταλήξεις σε παρεμβάσεις για τις οποίες θα έχουν συνεισφέρει και προετοιμαστεί όλοι.
Με δεδομένο ότι το ζήτημα της πεζοδρόμησης των δύο παραλιών, Γριμπόβου και Ψανής, απασχολεί δεκάδες πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις δύο περιοχές, θα ήθελα να μου καταθέσετε τη λύση που εσείς προτείνετε ως δημοτική παράταξη στο εν λόγω θέμα.
Πριν λίγο σας έλεγα ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική στις παρεμβάσεις του δήμου. Ξεκινάμε λοιπόν από ένα μόνιμο καθεστώς, αυτό που λίγο πολύ είχαμε για δεκαετίες, με τις παραλίες κλειστές στα αυτοκίνητα για την θερινή περίοδο. Όμως θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι για τις παραλίες υπάρχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα που είναι πιο σημαντικά και μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα των Ναυπακτίων, των επισκεπτών αλλά και να βοηθήσουν τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δεν πρέπει να είναι πεντακάθαρες οι παραλίες και η θάλασσα στην πόλη; Αυτό απαιτεί κάποιες παρεμβάσεις που για εμάς είναι πρώτης προτεραιότητας. Τα χρήματα που το Λιμενικό Ταμείο παίρνει από τα καταστήματα της περιοχής πρέπει να επιστρέφονται με τις παρεμβάσεις του στην παραλία. Θέλω να ξαναδώ τους Ναυπάκτιους να μπορούν άφοβα να κάνουν μπάνιο στην Ψανή και το Γρίμποβο. Όποιος θέλει ας πάει και πιο μακριά. Έχουμε και άλλες όμορφες παραλίες στο παραλιακό μέτωπο του δήμου. Αλλά για μένα είναι ποιότητα ζωής να μπορείς το καλοκαίρι να κάνεις μπάνιο χωρίς να είναι απαραίτητο να μπεις στο αυτοκίνητο.
Για να επανέλθω στην πεζοδρόμηση των παραλιών θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι συνδέεται απολύτως με τις γενικότερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, την εξεύρεση χώρων στάθμευσης, την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την χρήση του ποδηλάτου, την ελεγχόμενη στάθμευση κ.α. Εμείς χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν θα ανοίξουμε την συζήτηση για όλα αυτά. Όχι με επιμέρους μελέτες και απ’ ευθείας αναθέσεις, αλλά με συνολική αντιμετώπιση όλων αυτών και με την συμμετοχή στην συζήτηση, από την αρχή, όλων των ενδιαφερομένων. Στο συνολικό πακέτο της ανάδειξης των παραλιών σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η χρήση – αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, η ανάδειξη του αλσυλλίου στο Γρίμποβο, η αξιοποίηση του χώρου των παζαριών, η παρέμβαση στο κομμάτι που ενώνει το Γρίμποβο με το λιμάνι, αλλά και η παρέμβαση στον χώρο από τον Φλοίσβο μέχρι και τις «νεροτσουλήθρες». Ειδικά για τις τελευταίες αξίζει να θυμίσουμε ότι είναι ιδιοκτησία του δήμου ενώ δίπλα υπάρχει ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που το αφήσαμε να μαραζώσει. Ακόμη, στο παραλιακό μέτωπο, δεν είναι λογικό να χωροθετηθεί ένα αλιευτικό καταφύγιο στο οποίο να μπορούν να δέσουν οι βάρκες των ντόπιων αλλά και τα σκάφη των επισκεπτών της περιοχής;
Όσον αφορά συγκεκριμένα στο θέμα του Ξενία, ποια χρήση προτείνετε; Έστω ότι κληθείτε εσείς να αναλάβετε τη διοίκηση του Δήμου σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και σε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα στηριχθείτε;
Ως άνθρωπος δεν μπορώ να πω μεγάλα λόγια. Προτιμώ να είμαι προσγειωμένος και ταυτόχρονα να ακούω τι θέλουν οι συνδημότες μου. Στο ΞΕΝΙΑ όλα αυτά τα δεκαπέντε χρόνια που έμεινε κλειστό και μαραζώνει, έπρεπε να γίνουν κάποια αυτονόητα πράγματα. Είναι ιδιοκτησία του δήμου και δεν καταλαβαίνω γιατί το αφήσαμε να απαξιωθεί.
Θα  ξεκινήσουμε κατ΄ αρχήν με μια μελέτη που θα μας δείξει τα στατικά προβλήματα του κτιρίου για να ξέρουμε ποιο θα είναι το κόστος της ανακατασκευής του. Θα σεβαστούμε απολύτως την πρόταση των ειδικών και δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δόμησης. Θα  αναδείξουμε τον κήπο του Νόβα σεβόμενοι απολύτως την βούληση του δωρητή. Η χρήση που προτείνουμε στο ανακατασκευασμένο ΞΕΝΙΑ είναι αυτή του συνεδριακού κέντρου. Είναι μια πολύ σοβαρή τουριστική υποδομή που προσθέτει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε και την πρέπουσα νομική διαδικασία ώστε οι επιλογές μας να είναι κατοχυρωμένες με απόλυτο τρόπο. Μαζί με το συνεδριακό κέντρο οι υπόλοιποι χώροι θα έχουν χρήσεις που συνάδουν με αυτό. Έτσι εκτός από την στήριξη του τουρισμού θα καλύψουμε βασικές ανάγκες της πόλης. Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς απ’ ευθείας αναθέσεις, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση με τους συνδημότες μας αλλά και τους ειδικούς. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για το συγκεκριμένο έργο, με πρώτο και κύριο το νέο ΕΣΠΑ. Δεν θα αφήσουμε το ΞΕΝΙΑ για μια ακόμη πενταετία να σέρνεται και θα δουλέψουμε όσο χρειαστεί για να δρομολογηθεί σοβαρή και ουσιαστική λύση.
Πριν από λίγες εβδομάδες οι Δήμοι Δωρίδος και Μεσολογγίου, αλλά και οι Επαγγελματοβιοτέχνες της Ναυπακτίας επανέφεραν, ο κάθε φορέας ξεχωριστά, το ζήτημα της μείωσης του αντιτίμου των διοδίων της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Ποια η δική σας θέση απέναντι στο θέμα;
Την ζητούσαμε και την περιμέναμε, πολλά χρόνια πριν την κατασκευή της, την γέφυρα. Την φανταζόμαστε βέβαια σαν μια γέφυρα που να ενώνει. Με το αντίτιμο που έχει σήμερα όμως, ένωσε μεν δύο περιοχές, αλλά ύψωσε ταυτόχρονα οικονομικό φράγμα για την χρησιμοποίησή της. Ειδικά για εμάς τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, που αναγκαζόμαστε να την χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες να που είχαν στόχο την μείωση του αντιτίμου. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Είναι σαφές ότι σε αυτό το ζήτημα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και από τις δυο πλευρές της γέφυρας. Να θυμίσω  ότι στο παρελθόν ενώ διεκδικούσαμε αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της γέφυρας, είχαμε «καταφέρει» να φτιάξουμε δύο διαφορετικές επιτροπές διεκδίκησης. Κατά την γνώμη μου λοιπόν πρέπει να το παλέψουμε με σθένος, ενωμένοι και με στοχευμένες παρεμβάσεις. Πέρα από την γενική μείωση του αντιτίμου οφείλουμε να προβάλλουμε αιτήματα που να αφορούν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, σε ειδικές χρήσεις, πχ εισιτήριο μετ΄ επιστροφής, ειδικά το Σαββατοκύριακο, σε χρήστες που κατοικούν από την μια μεριά και εργάζονται στην άλλη. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο πήραμε μια ανάλογη απόφαση. Το θέμα είναι να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να το παλέψουμε όλοι και με όλες μας τις δυνάμεις.
loukopΚαι η Ναυπακτία βιώνει πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό. Ακολουθώντας ποιες πολιτικές μια δημοτική αρχή μπορεί να κρατήσει τη νεολαία στον τόπο της;
Τα καλύτερα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό κ. Παπαδούλα. Αποχαιρετώ συνεχώς παλιούς μαθητές μου, που αναγκάζονται να αναζητήσουν καλύτερη τύχη εκτός Ελλάδος. Αλλά και από όσους μένουν στην πατρίδα, πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να βρουν απασχόληση στον τόπο μας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελληνικής κοινωνίας. Εξάγουμε το μέλλον μας για να λύσουμε προβλήματα του παρόντος. Η αλήθεια είναι πως ο δήμος σε αυτό τον τομέα έχει ελάχιστες αρμοδιότητες, αλλά δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αλλάξει η κατάσταση. Ο Δήμος μπορεί να συμβάλει έμμεσα στη μείωση της ανεργίας των νέων με την πραγματοποίηση έργων, που θα έδιναν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Τέτοια έργα είναι καταρχάς αυτά που θα έκαναν το Δήμο έναν ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες, όπως η παροχέτευση όλων των λυμάτων της πόλης στο βιολογικό καθαρισμό, ώστε να είναι η θάλασσα πάντοτε κατάλληλη για κολύμβηση, η κατασκευή αγκυροβολίου μικρών σκαφών και η προβολή της ορεινής Ναυπακτίας ως τόπου ιδανικού για εναλλακτικό τουρισμό. Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής επίσης, ένα Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να προωθήσει την καλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή. Θα υποστηρίξουμε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ειδικά αν προέρχεται από νέους ανθρώπους. Η σημερινή δημοτική αρχή ενώ στην θεωρία λέει πολλά, στην πράξη έχει απενεργοποιήσει ικανότατο επιστημονικό δυναμικό, βάζοντας για παράδειγμα, Γεωπόνο να ελέγχει την έκδοση αδειών στα καταστήματα. Βρίσκετε κάτι λογικό σε αυτή την επιλογή;
Μπορεί ακόμη ο Δήμος να χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες του τόπου για να επιτελεί το έργο του. Η επιμονή της τωρινής δημοτικής αρχής να αναθέτει απευθείας, παραδείγματος χάριν, μελέτες και έργα σε άλλους επιστήμονες απαξιώνοντας το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου μας είναι ακατανόητη και συντελεί ασφαλώς στον οικονομικό μαρασμό της τοπικής οικονομίας. 
Επίσης οφείλω να πω ότι η αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής. Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητες ως προς αυτή, αλλά οφείλει να εστιάσει στο ζήτημα, να καταθέσει προτάσεις, να πάψει να είναι παρατηρητής των εξελίξεων. Θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση ώστε οι αρμόδιοι να δώσουν λύση με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας, ειδικά στον τομέα της απασχόλησης.
Κεφάλαιο ΔΕΥΑΝ. Οι υπάλληλοι και η υπηρεσία έχουν γίνει αποδέκτες κριτικής τόσο από την κοινωνία όσο και από δημοτικές αρχές, με αφορμή, κυρίως, το έργο της επέκτασης του δικτύου της αποχέτευσης και των γνωστών παθογενειών. Ποια η δική σας θέση; Η ΔΕΥΑΝ είναι μια επιχείρηση που θα πρέπει να μείνει στο Δήμο Ναυπακτίας ή δεν έχει λόγο ύπαρξης;
Για το συγκεκριμένο έργο καμία ευθύνη δεν έχουν οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΝ. Το αντίθετο θα έλεγα. Με παρεμβάσεις τους, ακόμη και πέρα από τις αρμοδιότητές τους, περιόρισαν τα προβλήματα του έργου. Τα όποια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί οφείλονται σε σωρεία λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων που πολλές από αυτές πάρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία, εξ άλλου αυτά έχουν συζητηθεί αρκετά, και είναι γνωστά στους συνδημότες μας.
Θεωρώ ότι στους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΝ θα στηριχθούμε για να λύσουμε και τα όποια προβλήματα παραμένουν. Να καταστεί δηλαδή το έργο απολύτως λειτουργικό και ωφέλιμο. Επομένως η ΔΕΥΑΝ είναι μια επιχείρηση απολύτως χρήσιμη για τον δήμο. Χρειάζεται την στήριξη του δήμου για να λειτουργήσει σωστά, ενώ μέχρι τώρα της έβαζε συχνά τρικλοποδιές. Τόνισα και σε προηγούμενη ερώτησή σας ότι στην φιλοσοφία της ομάδας μας είναι μια αυτοδιοίκηση με διευρυμένες αρμοδιότητες. Δεν πρόκειται να παραδώσω τον δήμο Ναυπακτίας μικρότερο απ’ ότι τον παρέλαβα, χωρίς την ΔΕΥΑΝ. Αυτό βέβαια δημιουργεί σε μένα, σε όλους τους αιρετούς και στους υπαλλήλους μια υποχρέωση. Να δουλέψουμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας για να προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας σε όλους τους συνδημότες μας. Θέλουμε δηλαδή την ΔΕΥΑΝ όχι απλά για να υπάρχει, αλλά για να μας εξυπηρετεί.
Με τη θεσμική εφαρμογή της λειτουργίας του Καλλικράτη αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα στις τοπικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού της Ναυπάκτου και τα οποία σχετίζονται κυρίως με θέματα της καθημερινότητας. Πώς κρίνετε την αντιμετώπισή τους από τη νυν δημοτική αρχή; Θα ήθελα επίσης να μου περιγράψετε το μοντέλο διοίκησης που προτείνετε εσείς και να μου πείτε για ποιο λόγο θεωρείτε ότι αυτό θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό.
Πολύ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες. Σε αυτές ο δήμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Δυσκολεύεται να κάνει και τα αυτονόητα μερικές φορές. Από την κοπή των χόρτων και τον καθαρισμό των δρόμων μέχρι τον ευπρεπισμό των νεκροταφείων. Δεν θα χρεώσω κακή πρόθεση, ότι δηλαδή δεν θέλει να τα κάνει. Έχει όμως επιλέξει ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που καταλήγει να είναι απολύτως αναποτελεσματικό. Δεν είναι δυνατόν για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας σε σχεδόν 70 τοπικές κοινότητες να αποφασίζουν 2-3 άνθρωποι. Έχει απαξιώσει όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς προέδρους αλλά και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των χωριών στα τρία και μισό χρόνια λειτουργίας του δήμου Ναυπακτίας.
Να πω εδώ ότι ο Καλλικράτης, ο νόμος που διέπει την λειτουργία των δήμων, ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό να γίνουν οι ετήσιες συνελεύσεις των χωριών καθώς επίσης και ότι τα έργα που θα εκτελεστούν σε κάθε κοινότητα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις επιλογές της γενικής συνέλευσης των κατοίκων. Ο νόμος επίσης ορίζει ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων είναι στελέχη του δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ καταργήθηκε η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων, παραμένει ακόμη η οικονομική αποζημίωση των προέδρων. Επιπλέον ο νόμος υποχρεώνει τον δήμο να έχει στην διάθεση κάθε προέδρου μια πάγια προκαταβολή 1.000 ευρώ, για να μπορεί άμεσα και επί τόπου, να λύνει καθημερινά ζητήματα του χωριού του. Όλες αυτές τις υποχρεώσεις του δήμου η σημερινή του διοίκηση δεν τις εφαρμόζει. Και το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Αν η δημοτική αρχή δούλευε αποκεντρωμένα, θα είχε κάνει σοβαρή οικονομία, αντί να σπαταλάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε απευθείας αναθέσεις για την κοπή των χόρτων ή τον καθαρισμό των νεκροταφείων. Αν είχε εμπιστοσύνη στους προέδρους και αυτοί ασκούσαν τον θεσμικό τους ρόλο, τα περισσότερα προβλήματα θα λύνοντας επιτόπου με κόστος μερικά μεροκάματα.  Οι διοικούντες όμως τον δήμο Ναυπακτίας προτίμησαν τον ασφυκτικό έλεγχο όλων αυτών, από τους ίδιους, με την ελπίδα να παρουσιάσουν το αυτονόητο ως ρουσφέτι και να κερδίσουν μερικές ψήφους, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Να σας θυμίσω εδώ την παραίτηση του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου, επειδή ακριβώς δεν θέλησε να παίξει διακοσμητικό ρόλο, χωρίς καμία αρμοδιότητα.
Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι όλοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα έχουν τον θεσμικό ρόλο που τους δίνει ο νόμος. Θα έχουν όλοι στην διάθεσή τους την πάγια προκαταβολή των 1.000 ευρώ για να παρεμβαίνουν άμεσα και να λύνουν προβλήματα στον χώρο τους. Δεν πρόκειται για κάτι επαναστατικό. Στην δικαιολογία της δημοτικής αρχής ότι υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα για την απόδοση αυτών των χρημάτων, τους δείχνουμε τον γειτονικό δήμο Δωρίδας που τα έχει αντιμετωπίσει. Ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι κ. Παπαδούλα.
Θα σεβαστούμε  τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των κατοίκων, οι οποίες θα γίνονται ανελλιπώς κάθε χρόνο πριν την σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος. Δεν υποσχόμαστε θαύματα αλλά λέμε ότι θα επικρατήσει η λογική και το εννοούμε. Σε κάθε κοινότητα θα γνωρίζουν πόσα χρήματα τους αναλογούν και θα αποφασίζουν οι ίδιοι για το πώς θα αξιοποιηθούν. Αυτή δεν είναι η σημασία του όρου Αυτοδιοίκηση; Αντίθετα σήμερα η Αυτοδιοίκηση έχει εκπέσει σε κακή και αναποτελεσματική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου