26 Απριλίου 2014

Συνέντευξη Τ. Λουκόπουλου στην εφημερίδα "Ναυπακτία"

Η συνέντευξη του επικεφαλής της "Ενωτικής Πρωτοβουλίας" Τάκη Λουκόπουλου στο Βαγγέλη Καρανικόλα για την εφημερίδα "Ναυπακτία" (δημοσίευση 18/4/2014).




1. Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με  τα κοινά σε αυτό το επίπεδο. Πολλοί εξεπλάγησαν στο άκουσμα του ονόματός σας όταν το σενάριο της υποψηφιότητάς σας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά.

Δεν διαφωνώ ότι κάποιοι ένοιωσαν έκπληξη. Νομίζω όμως ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη. Γιατί να μην ασχοληθεί με τα κοινά κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός; Κάποιος που είχε μια καλή κοινωνική και επαγγελματική πορεία αλλά δεν είχε κομματική προϋπηρεσία. Είμαι ήδη δημοτικός σύμβουλος για μια θητεία, έδωσα δείγματα γραφής στο δημοτικό συμβούλιο με τις προτάσεις μου, κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους, προσπαθώντας να βοηθήσω τον τόπο μου. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν είχα ποτέ σχεδιάσει, στο παρελθόν, την υποψηφιότητά μου ως δήμαρχος. Είναι τέτοια η συγκυρία όμως που με βοήθησε εδώ και ένα χρόνο περίπου, να πάρω την απόφαση.
Να διευκρινίσω όμως τι εννοώ όταν αναφέρομαι στην συγκυρία; Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας ήθελε άλλη πρόταση από τις δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος. Αυτές αποδείχθηκαν πως ήταν χαμένες ευκαιρίες. Έψαχνε  για το πρόσωπο του δημάρχου κάποιον που να μην κουβαλάει τις νοοτροπίες του παρελθόντος, να μην είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, να έχει αυτόνομη πορεία, να μπορεί να ενώσει διαφορετικούς ανθρώπους, να μην είναι ο κλασσικός πολιτικός των ανέξοδων υποσχέσεων, να γνωρίζει τον τόπο μας, να εμπνέει εμπιστοσύνη.
Δεν είμαι λοιπόν εγώ που πρόβαλλα το πρόσωπό μου ως υποψηφίου δημάρχου. Πολλοί συμπολίτες μας, στελέχη δημοτικών παρατάξεων, άνθρωποι με κοινωνική και αυτοδιοικητική παρουσία, μου ζήτησαν να αναλάβω το φορτίο αυτό. Το αποφάσισα και θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Δεν θα διαψεύσω αυτούς που με πρότειναν, ούτε τους συμπολίτες μου που περιμένουν από εμένα να φέρω νέο αέρα στην διοίκηση του δήμου. Έκανα μαζί τους «συμφωνία αλλαγής» και θα τιμήσω την υπογραφή μου.

2. Η μη ενασχόλησή σας για τα προηγούμενα χρόνια, άρα και η απειρία σας,  αποτελεί στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται από αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί σας…

Δηλαδή αν είχα κάνει μια τετραετία δήμαρχος ή αντιδήμαρχος και είχα αφήσει το ΞΕΝΙΑ να διαλύεται, το κυκλοφοριακό πρόβλημα να διαιωνίζεται, αν δεν είχα καταφέρει να αγοράσω ούτε ένα οικόπεδο για σχολική στέγη, αν έβαζα και έβγαζα τα περιβόητα loops στις παραλίες, θα είχα εμπειρία; Αν η κοινωνία είναι ευχαριστημένη από την πορεία του δήμου μας, έχει το δικαίωμα να επιλέξει κάποιον με εμπειρία στον τρόπο διοίκησης, που μας οδήγησε στο σήμερα. Απευθύνομαι σε όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Και για να γίνει αυτό πράξη, οφείλουμε να αναζητήσουμε ανθρώπους που έχουν άλλου είδους εμπειρία.
Από έναν δήμαρχο ζητάμε να είναι ικανός στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, στην καλή επικοινωνία με την ομάδα των συνεργατών του. Θέλουμε συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων και την υλοποίησή τους.  Η συνεργασία με ομάδες εργαζομένων, η υλοποίηση στόχων που έχουν τεθεί, η καθοδήγηση των εργαζομένων, ώστε όλοι να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ήταν η καθημερινότητά μου για πάνω από σαράντα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας θεωρώ ότι απέκτησα μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Είχα εκατοντάδες συνεργάτες και φέραμε καλό αποτέλεσμα, χωρίς εντάσεις και τσακωμούς. Αυτό ξέρω να κάνω, αυτό θα κάνω και στον δήμο.

3. Σε πρακτικό επίπεδο ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές σε τι φάση βρίσκεται η Ενωτική Πρωτοβουλία; 

Έχουμε πετύχει τους βασικούς μας στόχους. Συγκροτήσαμε μιας πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη ομάδα, έχουμε πολύ καλούς συνεργάτες σε όλες τις δημοτικές ενότητες, προχωράμε στην επεξεργασία του προγράμματος που εξειδικεύει τις βασικές αρχές της παράταξης, συζητάμε οργανωμένα με τους τοπικούς φορείς για την επόμενη μέρα στον δήμο Ναυπακτίας.

4. Το ψηφοδέλτιο είναι ολοκληρωμένο;

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει προχωρήσει πολύ, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη. Με έχει συγκινήσει η διάθεση πολλών να συμμετέχουν ανιδιοτελώς στην προσπάθειά μας. Θα έλεγα ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για εμάς. Όμως το πλήρες ψηφοδέλτιο θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες και θα περιέχει χρήσιμες εκπλήξεις.

5. Αν σας ρωτούσε κάποιος γιατί θα πρέπει να εμπιστευθεί την παράταξή σας τι θα του απαντούσατε; Γιατί για παράδειγμα εσάς κι όχι κάποια άλλη αυτοδιοικητική ομάδα;

Σας είπα και παραπάνω. Αν είναι ευχαριστημένος από την λειτουργία του δήμου, δεν έχει πολλούς λόγους να μας ψηφίσει. Έχει κι άλλες επιλογές με σαφείς αναφορές στο παρελθόν του δήμου. Η δική μας φιλοδοξία είναι να αλλάξουμε τα πράγματα.

6. Τι θα αλλάζατε στο δήμο, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, και τι θα κρατούσατε ίδιο;

Θα σας πω το πρώτο που πρέπει να αλλάξει. Είναι η νοοτροπία που διέπει τη διοίκηση του Δήμου. Και αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την οικονομική συγκυρία. Είναι επίσης κάτι που μπορεί να αλλάξει από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής αρχής με όφελος για όλους. Η διάκριση ανάμεσα σε «δικούς μας» και «αντίθετους» είναι απαράδεκτη. Για μένα η μαγική λέξη είναι η λέξη σύνθεση και περίτρανη απόδειξη γι’ αυτό είναι η συγκρότηση της παράταξής μας. Καταργήσαμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ανθρώπους που περπατούν στους ίδιους δρόμους, έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματίζονται για τα ίδια πράγματα. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε συλλογικά.
Από την άλλη μεριά δεν μπορώ να πάρω σφουγγάρι και να σβήσω ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. Την εμπειρία της συγκρότησης του δήμου με τις έξι δημοτικές ενότητες θα την κρατήσω. Με προσεκτικά βήματα θα διαπιστώσουμε τα προβλήματα και θα παρέμβουμε μόνο όπου εμφανώς κάτι δεν δουλεύει καλά.

7. Κάτι που συζητήθηκε πάρα πολύ είναι η υπόθεση «χρίσμα» από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ ότι έχουν δοθεί απαντήσεις από στελέχη της Πρωτοβουλίας, το θέμα συνεχίζει να κυκλοφορεί στις συζητήσεις που γίνονται.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι κατηγορηματική σε αυτό το ζήτημα. Είμαστε ανεξάρτητοι και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Εγώ ως επικεφαλής δεν ορίστηκα μόνος μου, ούτε με κομματική απόφαση.
Η Ναύπακτος είναι πολύ μικρός τόπος, κ. Καρανικόλα, και «όλοι μας γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά». Γνωρίζουμε επομένως καλά την πολιτική και κοινωνική πορεία του καθενός. Τα πρόσωπα που συγκροτούμε την Ενωτική Πρωτοβουλία είχαμε διαφορετικές διαδρομές στο παρελθόν, αλλά κατορθώσαμε να συγκλίνουμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στα τοπικά μας πράγματα. Εμείς τα καταφέραμε.
Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην δημοτική Ενότητα Πυλήνης, η Ενωτική Πρωτοβουλία θα έχει τρεις υποψήφιους συμβούλους. Στις εκλογές του 2010, όλοι τους ήταν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ο ένας από αυτούς ήταν ο πρώτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του κ. Παπαθανάση, ο δεύτερος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του κ. Κονίδα και ο τρίτος ήταν ο δεύτερος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του κ. Μπουλέ. Αν σκεφθεί κανείς ότι εγώ προέρχομαι από την τέταρτη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, αντιλαμβάνεται ότι τώρα έχει μπροστά του μια σύνθεση όλων των τάσεων και ιδεολογιών της τοπικής κοινωνίας.
Από την άλλη μεριά, τα κόμματα έχουν ένα πολύ διαφορετικό ρόλο να παίξουν και ο ρόλος τους δεν πρέπει να εξαντλείται σε υποδείξεις για τις εκλογικές προτιμήσεις των μελών τους. Για μένα τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ζύγισαν την παρουσία των δημοτικών παρατάξεων και έβαλαν τον καλύτερο βαθμό στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Προσέξτε κάτι πολύ βασικό στην όλη διαδικασία. Δεν ζητήσαμε την στήριξη κανενός, ούτε και μας ζήτησαν κάτι. Η απόφασή τους όμως να συμμετέχουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία, μας τιμά. Τους καλοδεχτήκαμε, όπως καλοδεχτήκαμε και μέλη και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για να αλλάξει ρότα ο δήμος Ναυπακτίας.
Εξάλλου, ο ίδιος ο συντονιστής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάρει σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. Σας μεταφέρω τα λόγια του: «Για να τελειώνουμε λοιπόν. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν την μάχη για την νίκη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, γιατί έτσι θεωρούμε ότι βοηθάμε τον τόπο μας. Μαζί μας θα είναι και μέλη, φίλοι και ψηφοφόροι και άλλων κομμάτων. Αυτό το γεγονός  καθώς και ο ομαδικός τρόπος λειτουργίας της Πρωτοβουλίας την καθιστά ανεξάρτητη και ενωτική παράταξη, ελκυστική για όλους τους Ναυπάκτιους.»
Θα σας πω και κάτι που είναι γνωστό σε αρκετούς, όχι όμως σε όλους. Από τους πρώτους που ήλθαν να συζητήσουν μαζί μου για την υποψηφιότητά μου, ήταν συμπολίτες μου που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν μέχρι σήμερα δίπλα μου, στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Κάποιοι έκαναν άλλη επιλογή, που εγώ την σέβομαι απολύτως. Ας μην ανακαλύπτουν όμως όψιμα εχθρούς. Και τότε ήξεραν και τώρα γνωρίζουν ποιος είναι ο Λουκόπουλος.
Επιπλέον οφείλω να σας πω ότι ως Ενωτική Πρωτοβουλία, θα απευθυνθούμε με επιστολή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών, και θα τους κοινοποιήσουμε ότι το χρώμα που θέλουμε να  χρησιμοποιήσουν για την παράταξη, στον εκλογικό χάρτη των αποτελεσμάτων, είναι το λευκό του ανεξάρτητου. Νομίζω λοιπόν, ότι δεν χρειάζεται να το «κουράζουμε» κι άλλο. Προχωράμε ανεξάρτητα, ενωτικά, με πρόγραμμα και αρχές για να αλλάξουμε τον τόπο μας.


8. Κάτι ακόμα, για το οποίο σας έχουν ασκήσει κριτική, είναι οι επιλογές καταρτισμού του ψηφοδελτίου σας. Ενώ στην αρχή μιλήσατε για μεγάλη ανανέωση, η πλειοψηφία αυτών που γνωρίζουμε έως σήμερα είναι άνθρωποι που έρχονται από το παρελθόν της περιοχής. 

Δεν είναι η πλειοψηφία αλλά πάντως χαίρομαι για την παρουσία τους.  Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στην Αποδοτία συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό μας αυτοδιοικητικά στελέχη και από τις δύο μεγάλες παρατάξεις που δρούσαν στον ορεινό αυτό δήμο. Πρέπει να ντρέπομαι ή να χαίρομαι που έδωσαν τα χέρια και συνυπάρχουν στην ίδια ομάδα;
Η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι νέα παράταξη αλλά δεν προήλθε από παρθενογένεση. Σαν νέα παράταξη ενώσαμε ανθρώπους με αυτοδιοικητικό παρελθόν και νέους που θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι. Θα δείτε στο ψηφοδέλτιό μας ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Επίσης από τους  υποψηφίους στο ψηφοδέλτιό μας, μόνο ένα μικρό ποσοστό (κάτω από 5%) είναι πρόσωπα που έχουν χρηματίσει στο παρελθόν, στην διοίκηση του δήμου Ναυπακτίας ή στους έξι δήμους που ενώθηκαν για την δημιουργία του.
Και κάτι άλλο. Αν μια άλλη παράταξη είχε αυτή την συμμετοχή, θα καμάρωνε και θα μιλούσε για διεύρυνση και συμμαχίες. Θα έστρωνε κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί πολλούς από τους υποψήφιους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Κι εμείς λοιπόν καμαρώνουμε που λειτουργούμε ενωτικά. Το λέει το όνομά μας και το κάναμε πράξη. Έτσι θα λειτουργήσουμε και στην διοίκηση του δήμου Ναυπακτίας.

9. Αν υποθέσουμε ότι οι πολίτες σας επιλέγουν να διοικήσετε το δήμο, τι είναι αυτό που θα επιχειρήσετε να αλλάξετε με το που θα αναλάβετε; Κάποιοι το έχουν ονομάσει στο παρελθόν το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών…

Σε εμένα όμως δεν αρέσουν τα μεγάλα λόγια Σας είπα σε άλλη ερώτηση ότι αυτό που θα αλλάξει αμέσως είναι η νοοτροπία στην διοίκηση. Μέσα σε εκατό ημέρες το βασικό είναι να κάνεις ξεκάθαρους και σαφείς τους όρους του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα μας περιμένει πολλή δουλειά.

10. Επειδή η βάση κάθε δήμου είναι τα οικονομικά του, και επειδή οι καιροί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί για τους δήμους όλης της χώρας, ποιο είναι το μοντέλο διοίκησης που να παράγει έργο ή έργα, χωρίς να επηρεάζεται τόσο από τα στενά οικονομικά δεδομένα;

Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Επηρεάζεται και μάλιστα πολύ. Αν η Ελλάδα δεν μπει σε άλλη τροχιά δεν μπορεί ούτε ο δήμος Ναυπακτίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα διεκδικήσουμε αυτά που χρειάζεται η περιοχή μας. Θα προετοιμαστούμε για τις διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ. Θα συνεχίσουμε ότι έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα ο δήμος και θα το εμπλουτίσουμε. Για να είσαι αποτελεσματικός πρέπει πρώτα να ξέρεις τι θέλεις, τι έχεις ανάγκη και δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να πάρεις την χρηματοδότηση. Άρα ιεραρχούμε τους στόχους μας, παράγουμε μελέτες, παίρνουμε τις πρέπουσες αδειοδοτήσεις και προχωράμε. Θα παρακολουθώ ο ίδιος την εξέλιξη και θα δίνω αναφορά στην κοινωνία.
Εκτός όμως από τα μεγάλα έργα υπάρχει και η καθημερινότητα. Με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων θα είμαστε αποτελεσματικοί και θα κάνουμε οικονομία. Πρώτα από όλα θα αναδείξουμε τον ρόλο της δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου. Δεν μπορεί αυτή να απαξιώνεται χωρίς πόρους και αρμοδιότητες. Να σας θυμίσω εδώ την παραίτηση του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου, επειδή ακριβώς δεν θέλησε να παίξει διακοσμητικό ρόλο.
Πολύ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τοπικές κοινότητες. Σε αυτές ο δήμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Δυσκολεύεται να κάνει και τα αυτονόητα. Από την κοπή των χόρτων και τον καθαρισμό των δρόμων μέχρι τον ευπρεπισμό των νεκροταφείων. Έχουμε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που καταλήγει να είναι απολύτως αναποτελεσματικό.
Ο νόμος ορίζει ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων είναι στελέχη του δήμου. Υποχρεώνει τον δήμο να έχει στην διάθεση κάθε προέδρου μια πάγια προκαταβολή 1.000 ευρώ, για να μπορεί άμεσα και επί τόπου, να λύνει καθημερινά ζητήματα του χωριού του. Αν η δημοτική αρχή δούλευε αποκεντρωμένα, θα είχε κάνει σοβαρή οικονομία, αντί να σπαταλάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε απευθείας αναθέσεις για την κοπή των χόρτων ή τον καθαρισμό των νεκροταφείων. Αν είχε εμπιστοσύνη στους προέδρους τα περισσότερα προβλήματα θα λύνονταν επιτόπου, με κόστος μερικά μεροκάματα.
Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι όλοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα έχουν τον θεσμικό ρόλο που τους δίνει ο νόμος. Θα έχουν όλοι στην διάθεσή τους την πάγια προκαταβολή των 1.000 ευρώ για να παρεμβαίνουν άμεσα και να λύνουν προβλήματα στον χώρο τους. Δεν υποσχόμαστε θαύματα αλλά λέμε ότι θα επικρατήσει η λογική και το εννοούμε. Σε κάθε κοινότητα θα γνωρίζουν πόσα χρήματα τους αναλογούν και θα αποφασίζουν οι ίδιοι για το πώς θα αξιοποιηθούν. Αυτή δεν είναι η σημασία του όρου Αυτοδιοίκηση;

11. Θα σας αναφέρω σε τίτλους κάποια βασικά θέματα που απασχολούν το δήμο, πολλά εξ αυτών για χρόνια, και θέλω επιγραμματικά, όσο αυτό είναι δυνατόν, να μου δώσετε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθείτε;
Νο 1… ΞΕΝΙΑ

Στο ΞΕΝΙΑ όλα αυτά τα δεκαπέντε χρόνια που έμεινε κλειστό και μαραζώνει, έπρεπε να γίνουν κάποια αυτονόητα πράγματα. Είναι ιδιοκτησία του δήμου και δεν καταλαβαίνω γιατί το αφήσαμε να απαξιωθεί. Από τις πρώτες μέρες θα το καθαρίσουμε και θα το διαφυλάξουμε.
Θα  συνεχίσουμε με μια μελέτη που θα μας δείξει τα στατικά προβλήματα του κτιρίου για να ξέρουμε ποιο θα είναι το κόστος της ανακατασκευής του. Θα σεβαστούμε απολύτως την πρόταση των ειδικών και δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δόμησης. Θα  αναδείξουμε τον κήπο του Νόβα σεβόμενοι απολύτως την βούληση του δωρητή. Η χρήση που προτείνουμε στο ανακατασκευασμένο ΞΕΝΙΑ είναι αυτή του συνεδριακού κέντρου. Είναι μια πολύ σοβαρή τουριστική υποδομή που προσθέτει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε και την πρέπουσα νομική διαδικασία ώστε οι επιλογές μας να είναι κατοχυρωμένες με απόλυτο τρόπο. Μια οικονομοτεχνική μελέτη θα μας δώσει τις λύσεις για την λειτουργία του. Μαζί με το συνεδριακό κέντρο οι υπόλοιποι χώροι θα έχουν χρήσεις που συνάδουν με αυτό. Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς απ’ ευθείας αναθέσεις, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση με τους συνδημότες μας αλλά και τους ειδικούς. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για το συγκεκριμένο έργο, με πρώτο αλλά όχι μοναδικό το νέο ΕΣΠΑ. Δεν θα αφήσουμε το ΞΕΝΙΑ για μια ακόμη πενταετία να σέρνεται και θα δουλέψουμε όσο χρειαστεί για να δρομολογηθεί σοβαρή και ουσιαστική λύση. Μπορεί να μας πάρει κάποιο χρόνο όλη αυτή η προετοιμασία, αλλά όλες οι άλλες προτάσεις έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει.

 12. Νο2 Κυκλοφοριακό…

Θα ξεκινήσω με την πιο μεγάλη αλλαγή. Αν δεν μάθουμε να περπατάμε στην πόλη μας, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αυτό δεν απαλλάσσει τον Δήμο από την υποχρέωσή του να παρέμβει στο πρόβλημα. Το αντίθετο. Οφείλει να δημιουργήσει τις υποδομές που θα κάνουν την Ναύπακτο πόλη φιλική στον πεζό και τον ποδηλάτη.
Πώς ξεκινάμε;
Έχουμε ήδη δύο μελέτες για την ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης. Περιμένουμε μια Τρίτη για το κέντρο. Κακώς έγιναν χωριστά αλλά αυτό είναι παρελθόν. Δεν θα τις πετάξουμε, θα τις συνταιριάξουμε. Θα κάνουμε αλλαγές, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να είναι λειτουργικές. Για παράδειγμα είναι απαραίτητη η διάνοιξη της Θέρμου για να δουλέψει το δυτικό τμήμα. Θα βοηθήσει η διάνοιξη δρόμου παράλληλα με την Βαριά, από την Αφροξυλιά μέχρι την οδό Ναυπάκτου – Αντιρρίου.
Η εξεύρεση χώρων στάθμευσης στις δυο άκρες της πόλης και η σύνδεσή τους με mini bus, δίνει λύση για όποιον δεν είναι αναγκασμένος να μπει στο κέντρο με αυτοκίνητο. Η διευκόλυνση των ποδηλατών, η συχνή συγκοινωνία με γύρω τοπικά διαμερίσματα, η μετατόπιση κάποιων στάσεων των λεωφορείων, η μεταφορά υπηρεσιών εκτός του «στενού» κέντρου της πόλης, τα πεζοδρόμια έξω από τον Σκα και στην Παλαιοπαναγιά, η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, η βελτίωση του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς, η διάνοιξη δρόμου από το Γρίμποβο μέχρι την Χιλιαδού, η δημιουργία χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί pilotis και πολλές άλλες παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην Ναύπακτο, αν υπηρετούν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο. Και εδώ ζητάω συγγνώμη γιατί είπα πολλά αλλά ήθελα να δείξω ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, μικρές και μεγάλες, αρκεί κάποτε να αρχίσουν να υλοποιούνται.

13. Νο3 Τουρισμός…

Μόνο αν σε μια πόλη αξίζει να ζεις, τότε αξίζει και να την επισκεφθείς. Οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Η καθαριότητα, οι καθαρές θάλασσες και παραλίες, η παροχέτευση όλων των λυμάτων της πόλης στο βιολογικό καθαρισμό, οι οδικοί άξονες, το ΞΕΝΙΑ συνεδριακό κέντρο που σας ανέφερα παραπάνω παίζουν τέτοιο ρόλο. Ένα αλιευτικό καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενεί σκάφη επισκεπτών, η δημιουργία μικρών υποδομών που ευνοούν τις ειδικές μορφές τουρισμού (αθλητικός, φυσιολατρικός, περιπατητικός κλπ) μπορούν να συμβάλλουν. Οι εργοταξιακοί χώροι του Αντιρρίου, κύρια πρέπει να συνεισφέρουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά θα έχουν οπωσδήποτε συμβολή και στο τουριστικό προϊόν.
Τα (παρατημένα) Λουτρά Στάχτης, η Α. Κυριακή, ο Εύηνος και η Ευηνολίμνη, ο Πλάτανος και η περιοχή με κέντρο την Άνω Χώρα έχουν προοπτικές. Ο δήμος οφείλει να συνεισφέρει στην τουριστική προβολή της περιοχής. Το τουριστικό μοντέλο της περιοχής πρέπει να στηρίζεται στο δίπολο Ναύπακτος, ορεινή Ναυπακτία κατ’ αναλογία με τον Βόλο και το Πήλιο.

14. Νο4 Σχολεία…

Χάσαμε μεγάλες ευκαιρίες και στη σχολική στέγη οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Έξι νέα σχολεία προχωρούν στον γειτονικό δήμο Μεσολογγίου αυτή την περίοδο. Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν. Αν θέλουμε να δούμε νέα σχολικά κτίρια θα ξεκινήσουμε από την εύρεση και αγορά οικοπέδων. Μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες χρηματοδότησης. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Επείγει το οικόπεδο για το 3ο Δημοτικό, και η συνέχιση του Ειδικού σχολείου. Πρέπει μεσοπρόθεσμα να πετύχουμε να αποσυμφορηθεί η περιοχή της Ψανής με την μεταφορά σχολικών μονάδων σε νέα κτίρια, εκτός κέντρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των Νηπιαγωγείων στεγάζονται σε απαράδεκτες ενοικιαζόμενες αίθουσες και η εξεύρεση χώρου για νηπιαγωγείο είναι πιο εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω και απαιτείται χρόνος και χρήμα. Η λήψη ενός δανείου για την αγορά κοινοχρήστων χώρων και οικοπέδων για σχολεία, πρέπει να απασχολήσει το νέο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.
Παράλληλα ο δήμος οφείλει να στηρίξει τον σχεδιασμό του ΤΕΙ, να επιδιώξει ακόμη και την διεύρυνσή του, την επίλυση του προβλήματος της μόνιμης στέγασης, ώστε να δημιουργηθεί το καταλληλότερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για τους φοιτητές μας.


15. Το μήνυμά σας κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη προς τους πολίτες; Είτε υπό τη μορφή συνθήματος, είτε λίγο πιο αναλυτικά…

Ζητώ την συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων. Ο δήμος θα την χρειαστεί. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω θαύματα. Με συγχωρείτε που είμαι τηλεγραφικός, αλλά προτιμώ να λέω την ουσία με μια κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου